Żywność

Popularne polskie zupy – barszcz czerwony

To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą jemy zazwyczaj w trakcie Wigilii lub dużych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których zwyczaj spożywania posiłków z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, lecz też jako uzupełnienie do niektórych potraw. Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, lecz też pyszna przekąska Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to

Prozdrowotne działanie ogórków kiszonych

W zupie, w sałatce, na kanapce czy w formie dodatku do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kiszone warzywa są równie zdrowe, co smaczne. Ogórki kiszone – z czosnkiem, koprem albo z innymi przyprawami Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest stosunkowo łatwe. Wykorzystuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź beczułki

Warsztaty kulinarne dla dzieci uczą poprzez świetną zabawę

Dzieci kochają brać udział w gotowaniu – przystrajać ciastka bądź przynosić i wybierać składniki. Pragniesz wykorzystać zapał kulinarny Twojej pociechy? Zapisz je na warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, czego dotyczą takie lekcje. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą uczestniczyć pociechy w przedziale wiekowym od sześciu do dziesięciu lat. W trakcie warsztatów dzieci kształtują swoją pomysłowość oraz uczą się samodzielności i co jest niezmiernie

Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają także inne, do tej pory mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć też napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają prosto i szybko dostarczyć naszemu ciału składniki konieczne

Czas polubić soki z kiszonych warzyw! Dowiedz się dlaczego warto.

Kiszonki wykorzystuje się w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednak często mówi się również o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną. Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go pić W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie na własną

Ekologiczna żywność nieprzetworzona – jak ją rozpoznać?

Od szybkiego rozwoju przemysłu spożywczego, który zaczął się w zeszłym wieku, produkty jedzone przez nas na co dzień zaczęto nagminnie wypełniać licznymi substancjami przedłużającymi ich świeżość. Jednak wraz z dojrzewającą świadomością konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć działanie na ich samopoczucie, w ostatnim czasie coraz chętniej szukają oni produktów wytworzonych z żywności ekologicznej. Czym charakteryzuje się żywność ekologiczna? By jakiś produkt trafiający na półki sklepowe w

Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Niepowtarzalny smak białej kapusty kiszonej jest ważną cząstką polskiej kuchni. Jest ona komponentem szeregu potraw i przeciętny Polak dość często gości ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowe pożywienie. Liczne składniki odżywcze i witaminy z grupy B – co znajdziesz w kiszonej kapuście? Kapusta kiszona, albo kwaszona, gdyż tych nazw używa się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka

Odzież ochronna przeznaczona do kontaktu z żywnością – jakie normy musi spełniać?

W branży gastronomicznej obowiązują bardzo surowe przepisy dotyczące higieny pracy. Obejmują one m.in. konieczność stosowania odpowiedniego ubioru. Podpowiadamy, jakie normy musi spełnić odzież ochronna dla gastronomii i jak wybrać produkt odpowiedni dla danego stanowiska pracy. Przepisy BHP dla gastronomii obejmują nie tylko odpowiednie przygotowanie budynków, pomieszczeń i ich wyposażenia, ale też zasady higieny, organizację pracy i odpowiedni ubiór pracowników. Podstawą pracy w branży gastronomicznej jest odpowiednie przeszkolenie z zakresu zasad

Z czego można zrobić wino?

Z czego zrobić dobre wino? Najlepiej postawić na sezonowe owoce i wybierać te, które mają dużo soku, cukru i wysoką wydajność. Inne propozycje to rośliny, takie jak kwiaty bzu lub dzika róża. Po więcej użytecznych porad i wskazówek dla fanów wina domowej roboty zapraszamy do przeczytania niniejszego wpisu. Z czego można zrobić wino? Wino można przygotować z wielu różnych komponentów. Najpopularniejszy smak to oczywiście z winogron, ale na rynku są

Rodzaje zamienniki kapsułek Lavazza A Modo Mio

Firm wytwarzających kawę jest niezliczona ilość, niemniej jednak Lavazza ciągle znajduje się w czołówce tych najpopularniejszych. Niewiele osób wie, iż początek marki Lavazza sięga końca XIX stulecia w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za równowartość około 20$ nabył mały obiekt handlowy, gdzie przetwarzano ziarna kawy oraz tworzono ich niepowtarzalne mieszanki. Szybko podbiły one serca rezydentów miasta. Dziesięciolecia później firma Lavazza nadal czaruje aromatem swoich kaw, ustanawiając trendy również w obszarze