Jeśli chcesz zamówić ogórki kwaszone, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, w sałatce, na kanapce czy w formie dodatku do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kiszone warzywa są równie zdrowe, co smaczne.
Ogórki kiszone – z czosnkiem, koprem albo z innymi przyprawami
Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich wykonanie jest stosunkowo łatwe. Wykorzystuje się do tego pojemne gliniane garnki bądź beczułki z drewna, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą. Następnie kładzie się je na nie mniej niż dwa tygodnie w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą spożyć ogórki już po kilku dobach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami dodaje się ząbki czosnku i koper, jednakże smak ogórków kiszonych można wzbogacić również innymi dodatkami, np. kawałkami marchwi, ziarnami czarnego pieprzu bądź liśćmi laurowymi. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby samemu zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę albo spiżarnię, w której może składować przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż jest się zmuszonym odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, tj. w pojemnikach z uchem albo w woreczkach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.
Czy należy spożywać kiszone ogórki?
Od setek lat powszechne jest przekonanie, że sfermentowane warzywa korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, gdyż razem z kiszonkami wchłaniamy pomocne bakterie, które dobrze oddziałują na florę jelit i redukują ich pH, poprawiając w konsekwencji procesy trawienne. Jednak na tym nie koniec! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (to zaledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, K1 i D, jak również mnóstwo składników odżywczych istotnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, magnez, żelazo, mangan czy sód. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeżeli lubimy kwaśne smaki, nie należy wyrzucać jej po spożyciu warzyw. Lepiej użyć jej do zupy ogórkowej albo wypić, ponieważ w trakcie kiszenia mikroelementy przedostają się częściowo do soku. Warto jednak podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]