Szukasz czerwonego barszczu na zakwasie? Zobacz tutaj.
To nieprawda, że barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą jemy zazwyczaj w trakcie Wigilii lub dużych rodzinnych imprez okolicznościowych. W rodzinach, w których zwyczaj spożywania posiłków z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, lecz też jako uzupełnienie do niektórych potraw.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, lecz też pyszna przekąska
Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która raczej nie jest dość pożywną potrawą. Jednak właśnie jego kwaskowy, a jednocześnie nieznacznie słodkawy aromat sprawia, że idealnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest wiele – jedni preferują w nim jajo na twardo, kartofle i plastry kiełbasy, pozostali wrzucają do niego uszka z kapustą, mięsem lub grzybami. Barszcz czerwony to znakomite posiłek na obiad, lecz również wyborna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorący kubek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem bądź chrupiącego krokieta z grzybami.
Należy wspomnieć, iż barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, jeżeli nie jest zabielony śmietaną. Danie to uznawane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, a także dużo żelaza, przez co zaleca się je anemikom. Natomiast z uwagi na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym przeważnie je się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na zakwasie z kiszonych buraków!
Nie powstała jedna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni używa swoich ulubionych dodatków i odmiennie przyprawia tę potrawę. Niektórzy kochają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, inni dodają do niego łyżeczkę cukru, by zaakcentować naturalną słodycz buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyrazisty czerwony kolor, a na dodatek zawiera więcej pożytecznych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przyszykować samodzielnie, lecz proces fermentacji trwa około tygodnia. Jeśli jednak raptem dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup gotowy zakwas na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]