Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Dowiedz się więcej o kapuście kwaszonej na https://tinyurl.com/yeuzx875.

Niepowtarzalny smak białej kapusty kiszonej jest ważną cząstką polskiej kuchni. Jest ona komponentem szeregu potraw i przeciętny Polak dość często gości ją na stole. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.

Liczne składniki odżywcze i witaminy z grupy B – co znajdziesz w kiszonej kapuście?

Kapusta kiszona, albo kwaszona, gdyż tych nazw używa się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na długie składowanie strawy. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, drobno posiekane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi czas. W dawnych czasach konsumowanie kwaszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin, których zdobycie zimą było znacznie trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A warto zaakcentować, że kapusta kwaszona ma mnóstwo substancji, które są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, a także witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się też inne kluczowe dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B6, B2). Dodatkowo, kapusta kiszona to źródło m.in. wapnia, fosforu i błonnika pokarmowego. Jednocześnie to żywność nie posiadająca wielu kalorii, w związku z tym rekomenduje się jej konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.

Kwaśnica, bigos, kapuśniak – nie powstałyby bez kapusty kiszonej

Kwaszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako dodatek do potraw, jak i jako główny ich element. Niegotowaną przeważnie spożywa się ją w postaci surówki z tartą marchwią lub posiekaną cebulką, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a rzadziej na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również artykuł, który wyśmienicie harmonizuje z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w nadzieniu do łazanek, pierogów i krokiecików. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie powstałyby tradycyjne polskie dania jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.

Właściwie każdy kucharz posiada swój sposób na kiszoną kapustę, lecz w dzisiejszych czasach coraz rzadziej kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności składowania produktów spożywczych na czas zimy. Kwaszoną kapustę w wielkich i małych opakowaniach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy producenci mają w swoim asortymencie również kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]