Nie szukaj już więcej! Tu kupisz sok z kiszonej kapusty.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają także inne, do tej pory mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć też napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają prosto i szybko dostarczyć naszemu ciału składniki konieczne dla jego właściwego działania.
Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo związków mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Głównym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kiszonek to również skarbnica witamin. Godne uwagi jest głównie duże stężenie witaminy C – już pół szklanki tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – czemu należy go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na domiar tego nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność lub wrzody żołądka. Wzmagają one również apetyt i stanowią osłonę podczas terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]