Sól himalajską różową znajdziesz na superbutelki.pl.
Sól to składnik konieczny do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności ma sól himalajska i sól kłodawska? Z jakiego powodu warto stosować je w gastronomii?
Sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Pomimo, że nadmierne wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozsądne dawki (nie więcej niż 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów mających ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę cennych pierwiastków oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez czy selen, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło żelaza, wapnia i magnezu
Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o dużym poziomie czystości – zawiera 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest wartościowym źródłem potasu, wapnia czy cynku, czyli składników koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie traci swoich własności i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]