Nie szukaj już więcej! Tutaj zamówisz sok z buraka kiszonego.
Kiszonki wykorzystuje się w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednak często mówi się również o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go pić
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie na własną rękę przygotowywały kiszoną kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty nierzadko dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, tłumacząc, że napój jest cierpki, jednakże niezmiernie zdrowy. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to istna bomba witaminowa! Ma on w składzie bardzo duże ilości witamin z grupy B, C, E oraz A, jak również liczne minerały, jak żelazo, sód i fosfor. Wiele osób miewa trudności z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, niemniej jednak zaleca się wypijać go regularnie, dlatego że eliminuje toksyny z organizmu, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co podnosi odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej poleca się też anemikom z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego przetworu nie wolno nadużywać – zaleca się spożywać mniej więcej 1 kubeczek soku dziennie.
Gdzie nabyć sok z kiszonego buraka i innych warzyw?
Sok z kiszonego buraka jest kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od wieków w kuchni i który spożywamy też jako przekąskę. Zawiera on wiele witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: obniża ciśnienie, podnosi koncentrację, a jednocześnie dobrze wpływa na przemianę materii. Chociaż buraki charakteryzują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednak jego konsumpcji przez osoby cierpiące na schorzenia nerek lub reumatyzm, jak również kobietom karmiącym piersią i w ciąży.
Jeżeli nie masz możliwości, by przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym markecie albo zamówić przez internet na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, że soki tego rodzaju powinno się magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]